Radio (Bosse Carlgren frilans)

Efter debut som musikpresentatör i "Musik för mig, kanske för dig" 1979 sökte jag efter flytten till Gotland kontakt med Radio Gotland. Redan 1981 inleddes ett samarbete som ännu pågår. Ursprungligen bestod uppdragen av olika former av morgonsändningar, en nyårsrevy samt senare även program som nådde till andra lokalradioområden i serien "Plattform Öst".
Från och med april 1989 startade programserien "
Gutamål" där urguten Las Jakobsson och jag besvarar brevfrågor från lyssnarna och tillsammans med dem filosoferar om det gamla gutniska språkets gåtor. Programmet pågår ännu och över 500 program har nu sänts. Från och med hösten 2000 till och med våren 2002 har jag också fått göra ett inhopp som presentatör för önskeprogrammet Favoriten. En programform som verkligen blivit en favorit hos mig. (Se kärleksförklaring nedan!)

Under senare år har jag gjort riksprogram i Sveriges Radio. Dels 1985 i P3 då konstnärinnan
Channa Bankier och jag hade varsitt "Sommar" från Gotland. För P4 Riks gjorde jag under 90-talet några "Världens Musik". För P2 har jag presenterat och producerat program i serierna "Opp Amaryllis" 1993, "Nattens Musikradio" 1994 och "Entré" 1993-1998.
 
Till ett älskat program

Tack kära Favoriten, Lisbeth Östman och Anders Björkqvist som jag fick samarbeta med, samt alla musikälskande lyssnare. Tack vare er fick jag uppleva en inspirerande lyssnarkontakt och lära mig många saker om radio. Inte minst givande har det varit att få så många bevis för teorin om att radiolyssnarna vill höra blandad musik. Nära nog varje vecka under dessa två år har musikens sammansättning varit betydligt mer varierad än under "normala" program. ALL tänkbar musik har blandats - Mozart med hårdrock, 30-talsjazz med fransk chanson och Britney Spears.
Mitt varmaste grattis och lycka till får Christine Holmberg, som ska göra Favoriten från och med hösten 2002. André Lahovary är sommarens värd.

Det är överhuvud taget mycket givande att få arbeta med lokalradio på Gotland, stationen med det massiva lyssnarstödet från människor som är intresserade av sin hemö och dess kulturarv (som jag märkt genom Gutamålsprogrammen), men också, lyckligtvis, av musik av de flesta slag.
Debatt:
Enligt min uppfattning erbjuder radion idag ett alldeles för
likriktat musikutbud.
Det har hittills visat sig svårt att vinna gehör för programförslag som innebär att programmet innehåller verkligt blandad musik. De ansvariga meddelar mig att
idén är omöjlig idag,
musikpolicyn går mot ännu tydligare inrutning.


Jag tror att detta är fel - egna undersökningar (ovetenskapliga visserligen) och kommunikation med radiopubliken har visat mig, att lyssnarna längtar efter större variation. Att påstå att radiostationernas respektive målgrupper bara tycker om viss musik, innebär att man underskattar publiken. Många vill bli överraskade ibland och få nya perspektiv på musiken. De senaste vittnesbörden om detta har jag fått under ett par års tid (2000-2002) då jag varje vecka prenterat Radio Gotlands önskeprogram - Favoriten.

Dessutom finns risk att radion bidrar till att permanenta eventuellt utarmad förmåga att tillgodogöra sig "nya" musikstilar. Hur ska man kunna veta att man tycker om opera om man sällan eller aldrig erbjuds chansen att lyssna till mer en några få musikgenrer.

Skriv gärna ett mail till mig med din åsikt. Berätta om jag får använda ditt svar vid framtida argumentering för
MUSIKPROGRAM DÄR ALLT KAN HÄNDA!

MEJLA till oss